Om Jydefoto


Hjemmesiden

29. juli 2006 jydefoto.dk blev sat online

7. maj 2010 nyt layout med uændret indhold

16. marts 2013 nyt layout, mere indhold

25. marts 2013 nye afsnit, mere varieret og kunstnerisk indhold.

29. januar 2019 er layout ændret radikalt og lavet responsivt.
Alt er frisket op, lavet mere moderne, til flere skærmstørrelser.

15. august 2020 Af ren nysgerrighed satte jeg mig for at undersøge, hvor udbredt hjemmesiden er blevet, og hvor den bliver vist. Det var lidt tankevækkende, og jeg har lavet en side, der viser udbredelsen.


Virksomheden

1. januar 2009 blev virksomheden Jydefoto etableret

30. juni 2012 er virksomheden ophørt. Jydefoto er nu privat.


Personen

Manden bag Jydefoto er Leif Tvede, og jeg er foto-entusiast i al min fritid, og i det daglige i det hele taget. Jeg har fotograferet siden jeg fik mit første pocketkamera i konfirmationsgave i 1973. Det var et Agfamatic og jeg har det endnu, selv om det er umuligt at købe film til det.

I 1987 blev jeg inviteret en uge til færøerne, og jeg besluttede at investere i et spejlrefleks kamera. Landskabet, og især lyset, er helt fantastisk deroppe, og jeg blev fascineret af arbejdet med lys, stemning og motiver.

Om min foto erfaring

Jeg har været ansat som freelance fotograf i et par år, og i forbindelse med mit arbejde, har jeg stiftet bekendskab med samarbejdet med fotomodeller som en del af billedet. Jeg har derudover bestået en række forskellige kurser.

Min erfaring dækker studiefoto, udendørs og indendørs på location, fremkaldelse af primært sort/hvid negativer og papir i mørkekammer og reproduktion fra velbevarede glas-negativer har også været aktuelt.

Jeg har fotograferet med modeller siden 1989, og modelfoto som sådan har udviklet sig til at være mit primære fotografiske arbejde. Jeg holder meget af det spontane arbejde sammen med et andet menneske, udvikle fælles ideer, og skabe nogle fine billeder, som giver gode minder resten af livet.


Fotografering er: At male med lys..

Overskriften er inspireret af Canon, der har brugt sætningen som slogan siden ´50erne

Nogle af de værdier jeg respekterer mest i forbindelse med fotografering, er uddannelse, gåpåmod, kreativitet og erfaring, i et passende samspil.

Da jeg for snart mange år siden startede med seriøs fotografering, kunne jeg se på mine billeder at jeg manglede indtil flere punkter - først og fremmest erfaring, men det er jo ikke noget man bare får... det tager lang tid.

Gåpåmod har jeg derimod altid haft, så den del var for så vidt i orden. Det eneste jeg dengang kunne gøre noget ved, var at prøve at få noget viden på anden måde, og det blev så via uddannelse og kurser.

I første omgang havde jeg allerede hentet og læst, samtlige bøger om foto, fra biblioteket - flere gange. Derefter tog jeg kontakt til et firma i Sverige som kørte en brevskole - datidens fjernundervisning, og jeg købte alt hvad de havde, for at terpe, øve, eksperimentere, og aflevere opgaver.

Der var 36 lektioner i forskellige emner, og jeg gennemførte det hele fra en ende af. Kritikken var god og konstruktiv, og jeg fik ros for mange af mine forslag til løsning af opgaverne. Da brevskolen var slut og beviset erhvervet, synes jeg dog stadig at jeg manglede noget mere håndgribeligt.

Concordia - Alt om foto

Da jeg i forvejen var fast abonnent på Danmarks dengang største og mest saglige fotomagasin "Alt om foto", havde jeg læst flere artikler om forlaget, og fundet ud af at der også var en fotoskole og et modelbureau. Så det var nærliggende at jeg måtte en tur til nordjylland, og deltage i et kursus i lyslægning, fotostudie, flash og modelfotografering.

Det var på dette kursus, at det gik op for mig, at det hele handler om lys, lys, lys, motiv og kontrast, og indstillinger - og lys. Vi arbejdede med lys fra morgen til aften, udendørs og indendørs, i atelier og i mørkekammer.

Der skal helt sikkert et godt øje til at se de "rigtige" motiver, men det vil altid være en smagssag hvad der er godt og hvad der er rigtigt. Ud over blikket for selve motivet, er også kameravinkel og brændvidde en vigtig del af den kreative proces. Den tekniske del er kameraets indstillinger, og kendskab til kameraets muligheder og begrænsninger.

Det kræver viden og erfaring at foretage den helt rigtige eksponering, men også her er der forskellige meninger - og sjældent nogen endegyldigt rigtig. Hvis man forstår at udnytte lyset, eller at arbejde med det og bruge det kreativt - så kan man selv skabe de gode motiver, og man kan selv lægge grunden til den korrekte eksponering.

Som en bonus for os fotografer, så var kurset godt booket med modeller der knoklede som gale. Søde unge kvinder der velvilligt stillede op, fra meget tidlig morgen til meget sent om aftenen. De klædte om, og lagde makeup - igen og igen - og smilede og smilede... i een uendelighed. De var dog nok lidt udkørte hen mod slutningen af kurset :)

Modellernes drøm var givetvis at få vist billeder og en god omtale i bladet, og dermed også flere jobs gennem bureauet. Som fotograf var jeg da også en anelse stolt, da mit billede her over til venstre blev bragt i bladet - i forbindelse med en artikel om det afholdte kursus vi havde været på.

Billederne herover, er alle fra dette kursus på Concordia Fotoskole, og billederne er helt simpelt scannet fra negativer og dias - derfor den forholdsvis ringe kvalitet.

Husk på, at dengang var alt analogt, og man satte den film i kameraet, som havde de egenskaber man ønskede, f.eks. sort/hvid eller farve, og enten diapositiv (lysbilleder) eller farvenegativ film... og dengang var det ikke bare at skyde løs. De mest udbredte film var med 12, 24 eller 36 billeder!

Det er også sjovt at tænke på, at dengang kunne man ikke se optagelserne med det samme, men man måtte vente indtil filmen var fremkaldt. Enten afleverede man filmen til sin fotohandler, eller man sendte filmen med post til et fotolaboratorium som fremkaldte filmen og eventuelt billeder i ønsket størrelse og antal, og så fik man det hele retur med posten.

Hvis man var rigtig fotonørd, så investerede man i en fremkaldetromle og kemikalier og eventuelt også i alt udstyret til et mørkekammer, - så kunne man selv fremkalde, både film og billeder. Jeg har selvfølgelig været hele turen igennem, og det har været en fantastisk oplevelse.

Rygepolitik

I fotostudiet og indendørs er tobaksrygning frabedt.
Rygning kan til enhver tid foregå udendørs.

Rusmiddelpolitik

Indtagelse af alkohol og andre rusmidler er forbudt op til, og i forbindelse med fotografering.

Åbningstider

Fotografering kun efter aftale !